Bu gün, 11:00 0 Sağlamlıq

Artıq çəki artımına səbəb olan genlər

Artıq çəki artımına səbəb olan genlər
26-34 yaş arası sağlam çəkiyə (BMI 25-dən az) malik olan, lakin yüksək genetik obezlik riski olan gənclər, 46-54 yaşlarında çəki artımına uğrama ehtimalı 10 dəfə daha çoxdur, deyə «Gazeta.Ru»-ya Genotek-in elmi kommunikasiyalar rəhbəri, biologiya elmləri namizədi Yekaterina Surkova bildirib.

«Bəzi əsas genlər mövcuddur ki, onlar iştahın tənzimlənməsi, enerji metabolizmi və yağın yığılması ilə əlaqəlidir. Məsələn, FTO (Fat Mass and Obesity Associated Gene) geni obezliklə əlaqəli ən çox araşdırılan genlərdən biridir. FTO-nun varyasiyaları, iştah və qida davranışına təsir edərək, obezlik riskini artıra bilər. PPARG geni, adipositlərin (yağ hüceyrələri) diferensiasiyası proseslərini tənzimləyir və insulinin həssasiyyətinə təsir edir. Bu gendə polimorfizmlər, obezlik və onunla əlaqəli xəstəliklər, məsələn, 2-ci tip şəkərli diabetin inkişaf riski artıra bilər», — deyə Surkova qeyd edib.

LEP genindəki mutasiyalar da obezliklə əlaqəlidir. Onlar, beynə toxluq haqqında siqnal verən lektin hormonuna qarşı həssaslığın azalmasına səbəb olaraq, çox yeməyə və çəki artımına gətirib çıxara bilər.

«Amma obezlik riskinə bir neçə müxtəlif genin variantları təsir göstərir. Bütün bunları nəzərə almaq üçün alimlər xüsusi bir kalkulyator hazırlayıblar: riskin hesablanmasında risk artıran və azaldan genetik xüsusiyyətlər nəzərə alınır. Nəticədə, DNT tədqiqatı keçən şəxs, ömrü boyu obezlik riski ilə bağlı fərdi bir qiymətləndirmə alır. Öz genetik riskini bilmək, bu vəziyyətin qarşısını əvvəlcədən almağa kömək edir. Çünki obezlik həmçinin 2-ci tip şəkərli diabet, ürək-damar xəstəlikləri, insult, xərçəng, psixoloji pozuntular və digər problemlərin inkişaf riskini artırır», — biolog izah edib.

Şərhlər:
Adınız:
E-Mail:
Bu kod:
yenilə, əgər kod görünmürsə
Bura daxil edin: