Sağlamlıq üçün "KİMÇİ" yeyin

Kimçi, duzlanmış və fermentasiya edilmiş tərəvəzlərdən hazırlanan ənənəvi bir Koreya yeməyidir.
Min illər əvvəl tərəvəzləri qoruma üsulu kimi inkişaf etdirilmişdir.

Bu gün, dünya üzrə məşhurlaşmış olan bu ədviyyatlı və ləzzətli yemək, eyni zamanda sağlamlığa faydaları ilə də diqqət çəkir. Xüsusilə probiotiklərlə zəngin olan kimçi, bağırsaq sağlamlığını yaxşılaşdıra bilər.

Tərkib və hazırlanması
Kimçinin müxtəlif növləri mövcuddur və istifadə olunan tərkib hissələri reseptdən reseptə dəyişə bilər. Ənənəvi kimçi aşağıdakı tərkib hissələrini ehtiva edir: kələm, turp, xiyar, şirin düyü unu, sarımsaq, zəncəfil, yaşıl soğan, Koreya qırmızı bibər pastası və balıq sosu.

Kimçi, aşağı kalorili bir qida olmasına baxmayaraq, vitaminlər, minerallar və antioksidantlarla zəngindir. Tərkibindəki C və K vitaminləri immun sistemini dəstəkləyir və sümük sağlamlığını qoruyur. Sarımsaq kimi aromatik maddələr isə xərçəngə qarşı qoruyucu birləşmələr ehtiva edə bilər.

Probiyotik mənbəyi
Fermentasiya olunmuş qida olan kimçi, bağırsaq sağlamlığını dəstəkləyən probiyotiklər zəngindir. Probiyotiklər, həzm sistemində faydalı bakteriyaların sayını artırır və iltihabı azaldaraq immun sistemini gücləndirə bilər. Eyni zamanda, kolon (bağırsaq) sağlamlığını dəstəkləyərək, qəbz problemli bağırsaq sindromu kimi həzm problemlərini yüngülləşdirə bilər.

Ürək ağrılarını qoruyur
Kimçinin tərkibindəki Lactobacillus bakteriyaları bağışıklıq (bədənin zərərli mikroorqanizmlərə qarşı mübarizə aparmaq və sağlamlığı qorumaq deməkdir) sistemini gücləndirə bilər. Eyni zamanda C vitamini tərkibi ilə xəstəliklərə qarşı bədənin müdafiə mexanizmasını artırır.

Yaşlanmayı yavaşladır
Bəzi araşdırmalar, kimçinin hüceyrə ömrünü uzadaraq yaşlanma prosesini yavaşlata biləcəyini irəli sürür. Antioksidan tərkibi, sərbəst radikallarla mübarizə apararaq dəri sağlamlığını qoruyur.

Bağırsaq sistemini gücləndirir
Kimçinin içərisindəki Lactobacillus bakteriyaları bağışıklıq sistemini dəstəkləyə bilər. Həmçinin, C vitamini tərkibi ilə xəstəliklərə qarşı bədənin müdafiə mexanizmini gücləndirir.

Kimçi və kilo kontrolü
Kimçi, aşağı kalorili tərkibi ilə çəki itkisi pəhrizlərinə uyğun bir seçimdir. Lif tərkibi doyaqlıq hissi yaradır və aclığı basdırır. Araşdırmalar, kimçinin istehlakının çəki itirməyə və bədən yağını azaltmağa kömək edə biləcəyini göstərir.

Kilo almanın qarşısını alır
Bir araşdırma, müntəzəm olaraq kimçi istehlak edən kişilərin obez olma riskinin 10% daha az olduğunu göstərib. Aşağı karbohidrat tərkibi sayəsində kimçi, keto pəhrizinə də uyğundur.

Kimçinin probiotikləri, xüsusilə Candida göbələyinə bağlı maya infeksiyalarının qarşısını almaqda təsirli ola bilər. Lakin bu mövzuda daha çox tədqiqat aparılmasına ehtiyac var.

Kimçini istifadəsi
Kimçi, ənənəvi olaraq buxarda bişirilmiş düyü ilə birlikdə xidmət edilir. Lakin bu günlərdə burgerlərdən pizzaya qədər bir çox reseptdə istifadə edilir. Məsələn, kimçi qızardılmış düyüsü, kimçi pankek və kimçi şorbası, məşhur reseptlər arasındadır.

Kimçinin hazırlanması
Kimçi hazırlamaq üçün tərəvəzlər duzlu suda saxlanılır və ədviyyatlı qarışıqla örtülür. Fermentasiya edildikdən sonra soyuducuda aylarla saxlanıla bilər. Ancaq saxlama müddətinə diqqət edilməli və pozulma əlamətləri görünərsə istehlak edilməməlidir.

Kimçi qızardılmış düyü, kimçi pankeki və kimçi şorbası məşhur reseptlər arasındadır.
Min illər əvvəl tərəvəzləri qoruma üsulu kimi inkişaf etdirilmişdir.

Bu gün, dünya üzrə məşhurlaşmış olan bu ədviyyatlı və ləzzətli yemək, eyni zamanda sağlamlığa faydaları ilə də diqqət çəkir. Xüsusilə probiotiklərlə zəngin olan kimçi, bağırsaq sağlamlığını yaxşılaşdıra bilər.

Tərkib və hazırlanması
Kimçinin müxtəlif növləri mövcuddur və istifadə olunan tərkib hissələri reseptdən reseptə dəyişə bilər. Ənənəvi kimçi aşağıdakı tərkib hissələrini ehtiva edir: kələm, turp, xiyar, şirin düyü unu, sarımsaq, zəncəfil, yaşıl soğan, Koreya qırmızı bibər pastası və balıq sosu.

Kimçi, aşağı kalorili bir qida olmasına baxmayaraq, vitaminlər, minerallar və antioksidantlarla zəngindir. Tərkibindəki C və K vitaminləri immun sistemini dəstəkləyir və sümük sağlamlığını qoruyur. Sarımsaq kimi aromatik maddələr isə xərçəngə qarşı qoruyucu birləşmələr ehtiva edə bilər.

Probiyotik mənbəyi
Fermentasiya olunmuş qida olan kimçi, bağırsaq sağlamlığını dəstəkləyən probiyotiklər zəngindir. Probiyotiklər, həzm sistemində faydalı bakteriyaların sayını artırır və iltihabı azaldaraq immun sistemini gücləndirə bilər. Eyni zamanda, kolon (bağırsaq) sağlamlığını dəstəkləyərək, qəbz problemli bağırsaq sindromu kimi həzm problemlərini yüngülləşdirə bilər.

Ürək ağrılarını qoruyur
Kimçinin tərkibindəki Lactobacillus bakteriyaları bağışıklıq (bədənin zərərli mikroorqanizmlərə qarşı mübarizə aparmaq və sağlamlığı qorumaq deməkdir) sistemini gücləndirə bilər. Eyni zamanda C vitamini tərkibi ilə xəstəliklərə qarşı bədənin müdafiə mexanizmasını artırır.

Yaşlanmayı yavaşladır
Bəzi araşdırmalar, kimçinin hüceyrə ömrünü uzadaraq yaşlanma prosesini yavaşlata biləcəyini irəli sürür. Antioksidan tərkibi, sərbəst radikallarla mübarizə apararaq dəri sağlamlığını qoruyur.

Bağırsaq sistemini gücləndirir
Kimçinin içərisindəki Lactobacillus bakteriyaları bağışıklıq sistemini dəstəkləyə bilər. Həmçinin, C vitamini tərkibi ilə xəstəliklərə qarşı bədənin müdafiə mexanizmini gücləndirir.

Kimçi və kilo kontrolü
Kimçi, aşağı kalorili tərkibi ilə çəki itkisi pəhrizlərinə uyğun bir seçimdir. Lif tərkibi doyaqlıq hissi yaradır və aclığı basdırır. Araşdırmalar, kimçinin istehlakının çəki itirməyə və bədən yağını azaltmağa kömək edə biləcəyini göstərir.

Kilo almanın qarşısını alır
Bir araşdırma, müntəzəm olaraq kimçi istehlak edən kişilərin obez olma riskinin 10% daha az olduğunu göstərib. Aşağı karbohidrat tərkibi sayəsində kimçi, keto pəhrizinə də uyğundur.

Kimçinin probiotikləri, xüsusilə Candida göbələyinə bağlı maya infeksiyalarının qarşısını almaqda təsirli ola bilər. Lakin bu mövzuda daha çox tədqiqat aparılmasına ehtiyac var.

Kimçini istifadəsi
Kimçi, ənənəvi olaraq buxarda bişirilmiş düyü ilə birlikdə xidmət edilir. Lakin bu günlərdə burgerlərdən pizzaya qədər bir çox reseptdə istifadə edilir. Məsələn, kimçi qızardılmış düyüsü, kimçi pankek və kimçi şorbası, məşhur reseptlər arasındadır.

Kimçinin hazırlanması
Kimçi hazırlamaq üçün tərəvəzlər duzlu suda saxlanılır və ədviyyatlı qarışıqla örtülür. Fermentasiya edildikdən sonra soyuducuda aylarla saxlanıla bilər. Ancaq saxlama müddətinə diqqət edilməli və pozulma əlamətləri görünərsə istehlak edilməməlidir.

Kimçi qızardılmış düyü, kimçi pankeki və kimçi şorbası məşhur reseptlər arasındadır.
Diqqət Çəkənlər
Oxşar xəbərlər:





Şərhlər:
Son xəbərlər
daha çox
Sağlamlıq
Dünən, 20:00
"Şəkərin" gizli əlamətləri
Ədəbi sənət
Dünən, 19:30
Nəcəf bəy Vəzirovun doğum günüdür
Hadisə
Dünən, 18:59
MN: Azərbaycan Ordusunun mövqeləri atəşə tutulub
Şou-biznes
Dünən, 18:00
Demet Özdemirin yeni sevgilisi
Sağlamlıq
Dünən, 17:00
Təbii şəfa mənbəyi - Yaşıl çay
Maraqlı
Dünən, 16:30
Kongo meşələrində «canlı dinozavrlar» görünüb